Daniela Cristina Ilie (Pintilie) PDF Imprimare Email
Autor Pintilie Daniela Cristina   
Sâmbătă, 11 Februarie 2012 20:14

Daniela Cristina Pintilie mic

Restaurator

 

Interesul şi admiraţia pentru ceea ce ne-a oferit trecutul în domeniul artelor plastice m-au îndrumat încă din copilărie spre studierea acestora.

Liceul de artă din Braşov, specializarea pictură decorativă, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, secţiei de Conservare şi Restaurare (cursuri de lungă durată şi masterat) sunt instituţiile de învăţământ în cadrul cărora s-au pus bazele formării mele profesionale.

Stagiile de practică s-au desfăşurat sub îndrumarea profesorilor mei, în cadrul mai multor lucrări de conservare şi restaurare din ţară. În Bucureşti, prin intermediul facultăţii, am participat la restaurarea picturilor murale de la Ateneul Român, Biserica Colţea, Biserica Stavropoleos şi Biserica Doamnei. De asemenea, am avut prilejul de a mă implica în restaurarea picturii interioare a bisericii Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din Arbore şi a bisericii Sfântul Nicolae din Bălineşti, judeţul Suceava, sub îndrumarea domnului profesor dr. Oliviu Boldura.

În domeniul restaurării picturii pe lemn, experienţa profesională acumulată a fost posibilă prin intermediul doamnei restaurator dr. Dana Luminiţa Postolache, care mi-a oferit ocazia de a lucra în atelierul din Bucureşti şi de a participa la lucrările de restaurare a picturii interioare de la bisericile de lemn din Ieud Deal şi Rozavlea, judeţul Maramureş.

Interacţiunea cu diferiţi colecţionari, proprietari ai obiectelor pe care le-am restaurat, mi-a întărit convingerea că longevitatea unui bun mobil este datorată educaţiei, dar mai ales conştiinţei beneficiarului. Ca şi unui medic, nouă, restauratorilor, ne revine datoria de a trata obiectul cu responsabilitate, încercând să convingem proprietarii să aprecieze mai mult intervenţia minimă şi conservarea preventivă. În acest sens, apreciez iniţiativa ACS de a organiza cursul interactiv, „Descoperă restaurarea. Păstrează originalul”, la care am fost invitată să particip ca trainer.

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook