Ateliere despre restaurare - Ieud PDF Imprimare Email
Autor Administrator   
Miercuri, 19 Februarie 2014 12:36

imagine articol site

Asociația Art Conservation Support vă invită marți, 25 februarie, ora 16 la ”Atelierul despre restaurare – Ieud”.

Este primul eveniment din seria de prezentări pe marginea problemelor ridicate de intervențiile de conservare-restaurare la un monument: o scurtă introducere în istoricul monumentului și a intervențiilor în timp, informații despre tehnica de execuție a picturii murale și detalii despre procesul de conservare-restaurare al acestei componente artistice, toate aflate chiar de la restauratori.

Coorodonatorii intervențiilor dr. Dana Postolache și dr. Ioan Darida împreună cu mai tinerii colaboratori Lorena Vlaicu, Valentina Dudu, Andreea Michescu, Teodora Necula, Rodica Pavel și Daniela Ilie ne vor împărtăși experiența lor.

Biserica din Ieud Deal, reprezentativul monument UNESCO din Maramureș, a fost supusă unui amplu proces de conservare-restaurare a picturii murale finalizat în 2011.

”Rezumând întregul şir de operaţiuni aplicate în vederea recuperării autenticităţii ansamblului parietal al Bisericii de lemn Naşterea Maicii Domnului, Ieud-Deal, se poate afirma că exceptând intervenţiile de consolidare, toate celelalte operaţiuni fac parte din categoria celor de prezentare estetică finală. Pentru punerea în valoare a interiorului bisericii în sensul recuperării într-un grad cât mai ridicat a aspectului originar, a fost îndepărtat cafasul – element arhitectonic târziu (anii 1920-1930). Prin acest demers spaţiul naosului a câştigat major în monumentalitate, deschiderea avantajând lizibilitatea scenelor create initial, în raport cu amploarea reală a acestui spaţiu.” Dr. Ioan Darida

Evenimentul va avea loc marti 25 februarie, ora 16 la Muzeul Tăranului Român din București – Sala Acvariu.

Parteneri proiect: Danart Impex Import Export (intervenții de conservare-restaurare pictură murală), Muzeul Tăranului Român

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Editura ACS

Login FormHarta mostenii tale

adv brosura

Autorii acs.org.ro

Parteneri media

logo-ARHITECTURA

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Contact

Contactati-ne folosind formularul de mai jos!